מהו דימום רקטלי?

דימום רקטלי הוא דימום שמופרש מפי הטבעת. במקרים מסוימים מדובר על דימום בכמות קטנה מאוד, אך לא אחת מדובר על דימום חמור ביותר שיכול להוביל למצב מסכן חיים המחייב אשפוז מידי.

המונח הרפואי דימום רקטלי מתייחס להפרשה של דם טרי בצבע אדום שלא עבר תהליכי עיכול. במידה והדימום מתרחש במערכת העיכול העליונה הוא יבוא לידי ביטוי בדם בצבע שחור או בצואה שחורה. תופעה זו נקראת מלנה.

מה הם הגורמים לדימום רקטלי?

ברוב המוחלט של המקרים מקור הדימום הוא במערכת העיכול התחתונה בדגש על המעי הגס או פי הטבעת. עם זאת, במקרים נדירים גם דימום מסיבי ממערכת העיכול העליונה יכול להוביל לדימום רקטלי. להלן מספר גורמים שיכולים להוביל לדימום רקטלי:

  • מחלות של החלחולת ופי הטבעת – בין היתר מדובר על כיבים, פיסורות או טחורים.
  • בעיות מבניות – לרוב מדובר על היווצרות של כיסים או סעיפים במעי הגס.
  • בעיות בכלי הדם במעי הגס – בעיות בדופן של כלי הדם או בעיות של סתימת כלי דם.
  • סרטן – דימום רקטלי יכול להוות עדות לגידול ממאיר במעי הגס.
  • דלקת במעי – דלקת במעי יכולה להיות תסמין של מחלת מעי דלקתית כמו קרוהן או קוליטיס כיבית וכן יכולה להיות תוצאה של קרינה או זיהום במעי הגס.
  • עצירות – דימום רקטלי יכול להתרחש בעקבות צואה יבשה מאוד שפצעה את פי הטבעת.
  • קולונוסקופיה – במקרים מסוימים לאחר בדיקת קולונוסקופיה מתרחש דימום בדגש על בדיקה שבה נלקחה ביופסיה או שנכרתו פוליפים.

מה הם התסמינים של דימום רקטלי?

התסמינים של דימום רקטלי כוללים הופעה של דם על נייר הטואלט בזמן ניגוב הישבן בשירותים או הופעה של דם במי האסלה. צבע הדם יכול להיות אדום בעל גוון מבריק אם כי במקרים מסוימים מדובר על דם בצבע אדום בעל גוון חום. ייתכנו תסמינים נוספים בהתאם לגורם לדימום כמו למשל שלשול, כאבי בטן, עוויתות מעיים ועוד.

כיצד מאבחנים דימום רקטלי?

האבחון של הדימום הוא תהליך שבו מבוצעות בדיקות שונות על מנת לנסות להתחקות אחר המקור של הדימום ואחר הגורם לדימום. בין היתר מדובר על הבדיקות הבאות:

  • אנוסקופיה – בדיקה שמבצע פרוקטולוג באמצעות אנוסקופ באמצעותו הוא מביא לפנים פי הטבעת של המטופל.
  • קולונוסקופיה – בדיקה שמבוצעת באמצעות צינורית דקה וגמישה המוחדרת לפי הטבעת של הנבדק בעודו מטושטש. בקצה הצינורית קיים ציוד רפואי באמצעותו ניתן להקרין את הנעשה במערכת העיכול התחתונה על צג בחדר הבדיקה וכן ניתן לבצע ביופסיה או לכרות פוליפים במהלך הבדיקה.
  • בדיקת הדמיה – באמצעות בדיקת CT ניתן לזהות גידולים ממאירים במערכת העיכול התחתונה.
  • סימון רדיואקטיבי של כדוריות דם אדומות – במקרים מסוימים יהיה צורך לסמן את כדוריות הדם האדומות באמצעות חומר סימון רדיואקטיבי. בעזרת הסימון המיוחד ניתן יהיה לאבחן את מקור הדימום במקרים בהם מדובר על דימום מהיר ומסיבי.

כיצד מטפלים בדימום רקטלי?

הטיפול בדימום רקטלי משתנה מאוד בין החולים. למעשה, בהתאם למקור הדימום משתנה הטיפול ומאחר וישנם גורמים רבים שיכולים לבוא לידי ביטוי באופן קליני בדימום רקטלי הרי שקיימים גם טיפולים רבים שמוצעים לחולים.

כך למשל אם מקור הדימום בגידול ממאיר, יהיה צורך להסיר את הגידול בניתוח וייתכן כי יהיה צורך לבצע טיפולים כימותרפיים בנוסף ובמקרים בהם מדובר על גידול שמקורו בטחורים ניתן יהיה לכרות את הטחורים בניתוח או לקשור אותם בגומיות רפואיות עד לנשירתם.

במקרים חריגים יהיה צורך לכרות חלק מהמעי הגס או את כולו.

ראו גם:
טיפול חדש ויעיל לדליפת צואה

דילוג לתוכן