דלקת חניכיים

אנחנו לא מרבים לחשוב עליהן בחיי היום – יום אבל לחניכיים שלנו יש תפקיד מהותי בכל הקשור לשמירה על תקינות ובריאות של חלל הפה והמבנים אותם הוא מכיל.

מצב דלקתי בחניכיים יכול לגרור אחריו שורה של בעיות, חלקן קוסמטיות ואסתטיות בלבד, אך חלקן יכולות להתפתח למצבים מסובכים ואפילו לערב את הלב.

חשוב לדעת כיצד לאבחן את הסימנים של דלקת חניכיים בכדי שיהיה ניתן לטפל בה כמה שיותר מהר ולמנוע סיבוכים קשים של המחלה.

כיצד נוצרת דלקת חניכיים?

החניכיים הן רקמה רכה שמהווה מעטפת המגנה מחד על עצמות הלסת ומאידך על השיניים השקעות בתוכן. במצב בו יש פגיעה בשלמות החניכיים, הגוף מפתח תגובה דלקתית שמטרתה להדוף את הגורם שפוגע ולבנות את החניכיים מחדש. לעיתים, התגובה הדלקתית מתפשטת ומערבת גם את עצמות הלסת ויכולה במקרים נדירים לגרום גם להופעה של מחלות לב במנגנון שעדיין לא ברור לחלוטין.

הסיבה השכיחה ביותר לדלקת חניכיים היא עקב זיהום חיידקי. הפה שלנו משמש אותנו במהלך כל היום לדיבור, אכילה ופעולות שמתרחשות כל הזמן. כתוצאה מהשימוש הרב בפה, הוא צובר בתוכו כמות עצומה של חיידקים מידי יום. החיידקים הנ"ל ניזונים מסוכרים וחומרים אחרים שנמצאים בחלל הפה שלנו בעיקר סביב השיניים ובקרבת החניכיים.

בכל יום נוצר רובד עבה של חיידקים במיסב השן ובצמוד לחניכיים. במהלך פירוק המזון החיידקים מפרישים גם חומרים שיוצרים תגובה דלקתית בחניכיים, וזוהי הדרך הנפוצה בה דלקות חניכיים נוצרות.

דלקת חניכיים יכולה להיווצר גם כתוצאה מחשיפה לחומרים טוקסיים כמו לדוגמא על ידי שתייה של חומרים כימיים או על ידי חומרים כימיים בעלי חומציות גבוהה הנוצרים בגוף עצמו: לאנשים הסובלים מרפלוקס (מצב בו יש חזרה של תוכן קיבה חומצי אל חלל הפה) יש פעמים רבות דלקת חניכיים כתוצאה מתהליך זה.

מהם הסימנים של דלקת חניכיים?

הסימנים הנפוצים ביותר של דלקת בחניכיים הם:

  • חניכיים אדומות, נפוחות ורגישות למגע- יכול להיות באזור מסוים או בכל החניכיים.
  • דימום מהחניכיים בעת צחצוח או אכילה של מזון קשה.
  • נסיגת חניכיים וחשיפה של השורשים.
  • יצירת מרווחים שלא היו קיימים בין החניכיים.
  • הפרשה מוגלתית משולי החניכיים- מופיעה בשלבים מאוחרים.
  • שיניים מתנדנדות ובהמשך נשירה של שיניים.
  • ריח רע מהפה למרות צחצוח ושימוש במי פה.

אם אחד או יותר מהסימנים הנ"ל מופיע גם אצלכם, כדאי מאוד שתיגשו לבקר אצל רופא השיניים בכדי שימליץ על טיפול מתאים.

מהן הסכנות של דלקת חניכיים?

דלקת חניכיים כאמור יכולה לגרום לחשיפה של שורשי השיניים. פרט לעובדה שהדבר גורם לכאב, החניכיים עוזרות לעגן את השיניים ללסת, ודלקת ונסיגה שלהן גורמת לאיבוד היציבות של השן, נדנוד ולבסוף נשירה ואיבוד שיניים.

הדלקת יכולה להתפשט גם לעצמות הלסת ומשם לשאר עצמות הגולגולת ולהביא למצב מסכן חיים ממש.

מחקרים שנעשו בעבר מצאו כי קיים קשר בין דלקות שיניים חוזרות לבין התפתחות של מחלות לב שונות.

מה אפשר לעשות?

השיטה הטובה ביותר להימנע מדלקת בחניכיים היא מניעה – הקפדה על היגיינה של חלל הפה שכוללת צחצוח שיניים לאחר כל ארוחה או לפחות פעמיים ביום ובעיקר לפני השינה, ניקוי המרווחים בין השיניים על ידי חוט דנטלי, ביקור אצל שיננית לצורך הסרה של אבנית אחת לחצי שנה וביקורת אצל רופא השיניים אחת לשנה.

במידה והטיפול המונע כשל או שמאוחר מידי למניעה, ניתן להשתמש בטיפול אנטיביוטי וניתוחי חניכיים שונים בכדי להתמודד עם הבעיה.

במידה ורופא השיניים חושב שמקור הבעיה הוא במערכת הגסטרואינטסטינלית ומקור דלקת החניכיים הוא ברפלוקס, יש להגיע לייעוץ אצל רופא גסטרואנטרולוג. במקרים כאלה קיימות תרופות נוגדות חומצה וניתוחים שונים שמבוצעים בושט בכדי לפתור את הבעיה.

דילוג לתוכן