מהו כיב פפטי?

כיב פפטי הוא פצע במעי או בקיבה שנגרם בעקבות הפעילות של הפפסין והחומצה שמיוצרת בקיבה. הכיב הוא למעשה הרס ממוקד שחודר את רקמת הרירית השרירית.

מדובר על אחת מהמחלות השכיחות ביותר באוכלוסייה המערבית. כיב פפטי יכול להופיע באזורים שונים במערכת העיכול כמו למשל בתריסריון, בקיבה, בוושט ועוד. במקרים מסוימים מדובר על כיב כרוני, אך לא אחת מתרחש כיב חריף או אקוטי.

מה הם הגורמים לכיב פפטי?

הכיב הפפטי הוא תוצאה של חוסר איזון בין המנגנונים שתוקפים את מערכת העיכול (הפפסין והחומצה) לבין המנגנונים שמגנים על מערכת העיכול. כאשר המנגנונים התוקפים מתחזקים וגוברים על המנגנונים המגנים, מתחיל להתרחש עיכול כימי של הרירית.

הפפסין והחומצה מאפשרים לקיבה לפרק חומרי מזון מסוימים כמו למשל חלבונים וכן מסייעים לקיבה לנטרל זיהומים שונים שמגיעים מהמזון. עם זאת, כאשר נוצר חוסר איזון בין מנגנוני ההגנה לבין הפפסין והחומצה, הרי שהחומרים עלולים להיות קטלניים לתאי הרירית עצמם.

רוב המקרים של כיב פפטי מתרחשים בעקבות זיהום של חיידק בשם הליקובקטר פילורי, אך ישנם גורמי סיכון רבים שמגדילים את הסיכוי להיווצרות של כיב פפטי. בין היתר מדובר על מתח נפשי, עישון סיגריות, שימוש בתרופות מסוימות וכן היסטוריה משפחתית של כיב פפטי בדגש על קרובי משפחה מדרגה ראשונה.

מה הם התסמינים של כיב פפטי?

התסמינים הקליניים של כיב פפטי משתנים בהתאם לגודל הכיב, בהתאם לעומקו וכן בהתאם למיקום שלו. עם זאת, בדרך כלל התסמין המרכזי של הכיב יהיה תחושת כאב שלא ניתן להצביע בבירור על המיקום שלה.

בדרך כלל הכאב מתואר ככאב שמזכיר כאב בטן בעקבות רעב וכן במקרים רבים הוא מתואר ככאב צורב מאוד או שורף. בדרך כלל הכאב שאופייני לכיב קיבה מופיע במהלך הארוחה ואילו הכאב שאופייני לכיב בתריסריון מופיע בין שעה וחצי לשלוש שעות לאחר הארוחה.

חמישית מהחולים בכיב פפטי בתריסריון יסבלו מדימום שיבוא לידי ביטוי בהקאה של דם או בדם קרוש בצואה, בין חמישה לעשרה אחוז מהחולים בכיב זה יסבלו מהתנקבות של התריסריון ובין ארבעה לחמישה אחוז מהחולים יסבלו מחסימה של שוער הקיבה. תופעה זו מובילה לתחושת מלאות מוקדמת, הקאות, חוסר תיאבון, אובדן לא רצוני של משקל ועוד.

כיצד מאבחנים כיב פפטי?

הבדיקה הנפוצה ביותר לאבחון כיב פפטי נקראת גסטרוסקופיה או בעברית, תצפית קיבה. רמת הדיוק של הבדיקה בזיהוי כיב פפטי היא 95%. במהלך הבדיקה הרופא מחדיר צינורית גמישה דרך הפה של המטופל עד לתריסריון ובעזרת המצלמה שמותקנת בקצה הצינורית הוא מסוגל לראות בזמן אמת את המתרחש בתוך מערכת העיכול העליונה של הנבדק.

בנוסף לכך, במהלך הבדיקה ניתן לקחת דוגמית רקמה לבדיקה על מנת לבצע בדיקה מיקרוסקופית של הדוגמית ולזהות בה את הנוכחות של הליקובקטר פילורי.

במקרים מסוימים, ניתן יהיה לזהות את הנוכחות החיידקית על ידי מבחן נשיפה שבו החולה שותה אוראה ולאחר מכן צריך לנשוף לתוך מכשיר מיוחד. בדיקה זו מאפשרת לזהות את החיידק כיוון שהוא מסוגל לפרק אוראה. בנוסף לכך בחלק מהמקרים מבוצעת בדיקת צילום קיבה ותריסריון בעזרת חומר ניגודי.

כיצד מטפלים בכיב פפטי?

קצרה היריעה מלפרט אודות מגוון הטיפולים הרחב שקיים בימינו עבור החולים הסובלים מכיב פפטי. בין היתר מדובר על הטיפולים הבאים:

  • שימוש בנוגדי חומצה.
  • חוסמי H2.
  • תרופות אנטיכולינרגיות.
  • הטיפול המשולש (טיפול שמיועד לחסל את החיידק הליקובקטר פילורי) – Metronidazole, Bismuth sub salicylate ו- Amoxycillin.
  • הטיפול הניתוחי שמור למקרים החמורים ביותר.
דילוג לתוכן