סרטן קיבה

סרטן קיבה הינו אחד מן הגידולים הממאירים של הקיבה ונחשב לסרטן השלישי בשכיחותו בעולם המערבי. קיימים שני סוגים של סרטן קיבה- האחד נמצא בחלק התחתון של הקיבה והשני בחלקה העליון. סרטן קיבה שכיח יותר בקרב גברים בטווח הגילאים שבין 50-60.

סרטן הקיבה בשלביו המוקדמים קשה לאבחון, לאור תסמיניו הנפוצים, והוא מתגלה ברוב המקרים באיחור- עובדה המובילה לסיכויי החלמה נמוכים. מסיבה זו  חשוב לבצע בדיקות רפואיות שגרתיות המסייעות לאבחון מוקדם של שלבי המחלה ולסיכויי החלמה טובים יותר.

מראה הקיבה כשק שרירי והיא מהווה חלק חשוב ממערכת העיכול. מיקום הקיבה בין הוושט לתריסריון והיא שוכנת מתחת לסרעפת, מימין לטחול ובחלקה מתחת לכבד.

תהליך העיכול מתחיל בפה, עובר דרך הוושט אל הקיבה אשר מפרישה מיצים חומצתיים ואנזימים. מיצי הקיבה מסייעים לעיכול המזון אותו אנו צורכים אשר ביחד עם שרירי הקיבה הופך לעיסה נוזלית למחצה העוברת אל התריסריון להמשך תהליך העיכול.

מהו סרטן?

גוף האדם ורקמותיו מורכבים מתאים. הסרטן הינה מחלה של התאים הגורמת להם לתפקד בצורה שונה או להרס. התאים במצבם התקין מתחדשים ומתחלקים באופן תמידי ומסודר אך מסיבה כלשהי התהליך יוצא משליטה והתאים ממשיכים להתחלק באופן מוגזם. כתוצאה מכך מצטברים התאים והופכים לגוש הקרוי גידול. גידולים יכולים להיות שפירים או ממאירים.

סוגי סרטן קיבה

רוב סוגי סרטי הקיבה מכונים אדנוקרצינומה והם מתמקדים בתאים המרפדים את הקיבה. גידולים נדירים יותר הינם סרקומות של הרקמות הרכות המתיישבים בשכבת שריר הקיבה והם נקראים ליומיוסרקומה. סוג סרטן נוסף הוא ה-Gist המופיע ברקמת החיבור בקיבה.

סוג נדיר של סרטן קיבה הוא הלימפומה המופיע במערכת הלימפטית. סרטן נדיר במיוחד של הקיבה הוא גידול של תאים הורמונליים הנקרא קרצינואיד.

גורמים לסרטן הקיבה

עדיין לא ידוע מה גורם באופן ישיר לסרטן בקיבה אך נתונים סטטיסטיים מראים כי בשלושים השנים האחרונות חלה ירידה במספר מקרי התחלואה בסרטן הקיבה בעיקר במדינות המערביות. גורמים נוספים העלולים להגביר את הסיכון לחלות בסרטן הקיבה הינם: אנמיה קשה, דלקת קיבה אטרופית, הימצאות החיידק הליקובקטר פילורי, מחלות תורשתיות ותסמונת ושט ע"ש בארט.

תסמינים ואבחון

לרוב לא מופיעים תסמינים המצביעים על התפתחותו של הסרטן. כאשר מתחילים להופיע סימנים ברוב המקרים זה בשלבים מתקדמים של המחלה. תסמינים העשויים להופיע הם: קלקול קיבה מתמשך, חוסר נעימות בבטן, אובדן תיאבון, ירידה במשקל וקשיים בבליעה.

אבחון סרטן הקיבה מתחיל בביקור שגרתי אצל הרופא באמצעות בדיקת דם שגרתית או על ידי בדיקת דם סמוי בצואה. על מנת לאבחן את הקיבה בצורה מדוייקת יותר יש לבצע בדיקת אנדסקופיה (החדרת אנדוסקופ דרך הגרון לנטילת דגימות וצילום הקיבה) ואו בליעת בריום (חומר ניגוד לבן הגורם לשיקוף ברנטגן).

במידה וימצא גידול סרטני בקיבה יבקש הרופא לבצע מספר בדיקות נוספות כמו סריקת CT וסריקת אולטרה סאונד של הבטן על מנת לבדוק האם הגידולים ממאירים ובאיזה שלב נמצאת המחלה.

הטיפול במחלה

הטיפול הנפוץ ביותר משלב בין ניתוח כטיפול עיקרי לבין כימותרפיה הניתנת לפני הניתוח ואחריו. במידה ואין אפשרות לנתח יבוצע טיפול באמצעות כימותרפיה בלבד. טיפול בקרינה נעשה לעיתים נדירות בלבד. הטיפולים נגד סרטן הקיבה כרוכים בתופעות לוואי מאוד לא נעימות אך ברובן ניתן לשלוט על ידי תרופות.

יעילות הטיפולים שונה מאדם לאדם. ככל שהמחלה מאובחנת בשלביה המוקדמים הסיכוי להירפא ממנה גבוה יותר לכן קיימת חשיבות גבוהה לאבחון המוקדם.

לסיכום, בדיקות דם וצואה שנתיות מאפשרות אבחון מוקדם של שלבי המחלה ומביאים לסיכויי טיפול והחלמה גבוהים יותר.

דילוג לתוכן