פיסורה אנאלית

פיסורה אנאלית היא מצב בו מופיע קרע קטן בעור סביב פי הטבעת. מכיוון שמדובר באזור רגיש ביותר (בעיקר לאור עצבוב רב), הפיסורות גורמות לכאב רב, דימום ולהפרעה קשה ביותר בתפקוד היום יומי. הפיסורה האנאלית יכולה להיווצר לאחר מעבר גוש צואה גדול וקשה, או לאחר שריטת אזור פי הטבעת באמצעים שונים.

פיסורות מופיעות בעיקר אצל אנשים בסביבות גיל 50, אשר סובלים מהפרעות בתפקוד המעיים המתבטאות בעצירות, טחורים ובעיות נוספות. כמו כן, פיסורה אנאלית היא הסיבה השכיחה לדימום רקטלי אצל תינוקות.

למרות שמדובר בכאב קשה מאוד ובמצב לא נעים, רוב המקרים של פיסורות מחלימים תוך מספר שבועות. עם זאת, קיימים מצבים של פיסורות כרוניות, בהם יש לטפל באמצעים כירורגים.

הגורמים לפיסורה אנאלית

פיסורה אנאלית מופיעה לאחר שגורמים שונים הובילו לשריטת העור סביב פי הטבעת. הגורמים העיקריים אשר עושים זאת הם:

  • עצירות – מצבים של עצירות, או התאפקות ממושכת מובילים ליציאת צואה קשה מאוד, אשר עלולה לשרוט את פי הטבעת ולגרום להופעת פיסורה.
  • שלשול כרוני – למרות ששלשול כרוני מתאפיין בצואה רכה, פעולות הניגוב הרבות יכולות לגרום לשריטת העור ולהופעת הפיסורה.
  • דלקת באזור האנורקטלי – קיימים מצבים, כפי שקורה לדוגמא במחלת כרוהן שגורמים להופעת דלקת באנוס או הרקטום, אשר יכולה להחמיר פיסורה או לגרום להופעת פיסורה חדשה בגלל רגישות יתר של התעלה האנאלית.

הסימנים של פיסורה אנאלית

אנשים הסובלים מפיסורה אנאלית מתלוננים על מספר סימנים אופייניים:

  • כאב בזמן פעילות מעיים – בשל השריטה באזור פי הטבעת, כל פעילות מעיים גורמת להופעת כאב רב. הכאב נמשך מספר שעות לאחר פעילות המעיים, ומפריע מאוד לפעילות היום יומית. בשל הכאב החריף, אנשים רבים הסובלים מפיסורה נמנעים מההגעה אל השירותים, ובכך מעודדים יציאות קשות ומחמירים את המצב.
  • דם טרי על נייר הטואלט – פיסורה גורמת להופעת דם טרי בצבע אדום בוהק על נייר הטואלט. דם זה שונה מהדם המופיע במצבים של דימום מדרכי העיכול, ותיאורו יכול לעזור לרופא באבחנת הפיסורה.
  • גרד סביב פי הטבעת – השריטה באזור גורמת להופעת גרד עז, וגירוד האזור מחמיר כמובן את הפציעה ומגדיל את הפיסורה.

הטיפול בפיסורה אנאלית

למרות שמדובר במצב מביך, חשוב מאוד לטפל בפיסורה האנאלית בשלב מוקדם על מנת להבטיח את החלמתה ולמנוע את חזרת המצב. במקרים של טיפול מאוחר או טיפול לא יעיל, הפיסורה לא מחלימה היטב ויכולה לחזור. כמו כן, במידה ולא מטפלים בפיסורה בצורה נאותה, המצב יכול להסתבך ולגרום לפגיעה בשרירי רצפת האגן.

הטיפול המקובל בפיסורה אנאלית הוא שמרני, ותפקידו לאפשר לפיסורה להחלים באופן עצמאי תוך מספר שבועות. הטיפול מתחלק למספר חלקים וכולל:

  • שמירה על צואה רכה – הקפדה על תזונה של סיבים ושימוש בתרופות להקלה על העצירות עוזר לשמור על צואה רכה ומאפשר לפיסורה להחלים.
  • אמבטיות – אמבטיות של מים חמים לאזור הפיסורה עוזר להרגיע את הספינקטר האנאלי ובכך לקדם את ההחלמה. רצוי לבצע את האמבטיות לאחר פעילות מעיים, ולהימנע משימוש בסבונים שעלולים ליצור גירוי.
  • נרות ניטרוגליצרין – עוזרים להרחבת כלי הדם האנאליים ובכך מגבירים את זרימת הדם לפיסורה, ומקדמים את הטיפול. מדובר בטיפול שכולל תופעות לוואי, ולכן חשוב להתייעץ עם הרופא לגביו.
  • שימוש בבוטוקס – במקרים קשים הזרקת בוטוקס יכולה לעזור להרפיית הספינקטר האנאלי ולהקלה על הלחץ המופעל בזמן הטלת הצואה. השפעת הטיפול היא כמובן זמנית, ולאחר מספר חודשים המצב חוזר לקדמותו.
  • טיפול כירורגי – במידה והטיפול השמרני לא עזר, או שהמצב הסתבך ניתן לפנות לטיפול כירורגי במהלכו מסירים חלקים מהספינקטר האנאלי ובכך מקלים על הלחץ המופעל על פי הטבעת ועוזרים לפיסורה להחלים.
דילוג לתוכן