קרוהן

מחלת הקרוהן היא מחלה אוטואימונית כרונית שבה נפגעת מערכת העיכול. המחלה יכולה לפגוע בכל חלק של מערכת העיכול, מהפה ועד פי הטבעת, אך על פי רוב היא פוגעת בעיקר במעי הדק.

מאפייני המחלה הם דלקות במעיים המופיעות בצורת התקפים תקופתיים. לעיתים ישנה צריבה בעת מתן שתן, חסימות והיצרויות מעיים והיווצרות כיבים (פצעים פתוחים) ופיסטולות (חיבור חריג בין שני איברים שונים) המצריכים לעיתים התערבות כירורגית. במקרים קשים המחלה עלולה להוביל לסרטן המעי.

המחלה מתפרצת בדרך כלל בשנות העשרים והשלושים, היא שכיחה יותר בארצות המערב ומדינות מפותחות ונפוצה בקרב יהודים יוצאי אשכנז. כמו כן נמצא שישנה נטייה משפחתית לחלות במחלה. שכיחות המחלה זהה בקרב נשים וגברים.

גורמים למחלת הקרוהן

גורמי המחלה אינם ברורים וישנן מספר השערות בנושא. הסברה המקובלת היא שמדובר בגורמים תורשתיים וסביבתיים. ייתכן גם שמדובר בפגם גנטי הגורם למערכת החיסונית להתייחס לחיידק נורמאלי הנמצא במעיים כאל פולש זר ולהגיב כלפיו ביצירת התהליך הדלקתי.

הגורמים הסביבתיים שיכולים להביא להתפרצות המחלה או להחמרתה הם עישון, זיהום אוויר, תרופות מסוימות ועוד.

סיבה אפשרית למחלה היא חיידק הנקרא MAP הגורם למחלות מעיים אצל בקר. חיידק זה נמצא בדמם של חולי קרוהן רבים. כמו כן יש הגורסים שהתפרצות המחלה נובעת ממתחים נפשיים ותזונה גרועה.

סימפטומים לקרוהן

הסימפטומים של המחלה הינם רבים ויכולים להצביע גם על בעיות אחרות. כמו כן הם משתנים מחולה לחולה בתדירות, בסוג ובדרגת החומרה.

התסמינים העיקריים הם כאבי בטן קשים ועוויות, שלשולים ממושכים או יציאות רכות ורבות מהרגיל, ירידה במשקל, חום נמוך, חוסר תיאבון, תשישות, עצירות, הקאות, דם בצואה ואנמיה.

לעיתים המחלה עשויה להשפיע גם על מערכות אחרות בגוף מחוץ למערכת העיכול כמו דלקת פרקים, דלקת עיניים, דלקות בכבד, אפטות בפה, פריחות ועוד.

אבחון מחלת קרוהן

אבחון של מחלת הקרוהן נעשה לפי תשאול החולה אודות תסמיניו וכן בדיקות של המעי. בדיקת המעי נעשית באמצעות קולונוסקופיה המאפשרת צילום של מערכת העיכול התחתונה ולקיחת ביופסיה (דגימה) של רקמות מהמעי במקרה הצורך.

בדיקות המעי מראות האם קיימות דלקות במעי ובמערכת העיכול והאם לולאות המעי מוצרות. ניתן לערוך גם בדיקת CT לאבחון מצב המעי. לעיתים יש צורך בבדיקת קולונוסקופיה חוזרת לאחר פרק זמן מסוים כדי לראות האם ואילו שינויים חלו.

בעיות בעיכול וספיגה של מזון המתבטאים לעיתים במחסור של וויטמינים יכולים להצביע פעמים רבות על קיומה של המחלה. לא אחת שולחים את החולה לבדיקות אלרגיה למזון כמו רגישות לגלוטן ואי סבילות ללקטוז.

לאחרונה, נכנסה לשימוש בדיקת ביתית לאבחון התלקחות מחלות קרוהן וקוליטיס קיבית. בדיקה זו, פשוטה ומהירה נעשית בבית, ובסופה החולה שולח את תוצאותיה לצוות הרפואי באמצעות האפליקציה, והצוות מאבחן אם המחלה התלקחה או נסוגה.

טיפול במחלת קרוהן

הטיפול במחלה, אף שאינו יכול להביא לריפויה, נועד להקל על התסמינים שלה ולמנוע את ההתקפים על כמה שניתן. הטיפול במחלה כולל טיפול תרופתי, תזונתי ובמקרה הצורך ניתוחים. כמו כן ניתן להיעזר ברפואה משלימה ובטיפול פסיכולוגי להפחתת מתחים וחרדות העלולים להחמיר את המחלה.

הטיפול התרופתי כולל מתן אנטיביוטיקה למניעת זיהומים, תרופות אנטי דלקתיות, תרופות לדיכוי המערכת החיסונית (כדי שלא תתקוף את הגוף לשווא כפי שקורה במחלות אוטואימוניות) וסטרואידים. הטיפול התרופתי משתנה לפי דרגת החומרה של המחלה ולפי מצבה – הטיפול בעת התקף שונה מאשר בין ההתקפים.

הטיפול התזונתי כולל הפחתת הסיבים התזונתיים והתאית בתפריט או הימנעות מוחלטת מהם כדי להקל על פעילות המעי. יש הממליצים גם להימנע ממוצרי חלב הגורמים לפעילות מעיים רבה, מה שלא מומלץ לחולי קרוהן.

ניתוחים נעשים רק במצב של סיבוכים כמו פיסטולות מסוימות, חסימת מעיים או כשהטיפול התרופתי אינו עוזר.

חולי קרוהן נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סרטן במערכת העיכול ולכן עליהם להיות במעקב.

לקריאה באותו הנושא: מה הקשר בין תותים לבין מחלות מעי דלקתיות?

דילוג לתוכן